Friday, July 13, 2012

Qeveria Amerikane kerkon te dhenat e WikiLeaks nga GoogleQeveria e SHBA ka kërkuar Google dhe zërit të heqin dorë nga çdo informacion WikiLeaks lidhur dhe të dhëna, pas me urdhër për ata që të kthehet mbi e-mail listën Haker Appelbaum së kontaktit - pa një urdhër. Në vitin 2006, famëkeq ndërkombëtare jo-fitimprurëse WikiLeaks e përcaktuar për të vë në dukje publikisht informacionin më të klasifikuar të qeverisë. Më shumë se 1.2 milion dokumente sekrete u liruan në nisjen e grupit të medias pas vitit të tyre të parë. Udhëhequr nga aktivisti Julian Assange, disa prej lëshimeve të tyre kanë marrë njohjen në mbarë botën, por misioni i tyre ka qenë e plotësuar me kritika botërore nga ata që nuk e përkrahin agjendën e faqes.Gjatë disa viteve të ardhshme, sistemi paraqitja WikiLeaks do të pezullohet herë pas here si udhëheqësit e organizatës iu nënshtrua hetimeve federale. Për këtë ditë, ligjshmëria e asaj WikiLeaks është bërë mbetet i papërcaktuar. Kontradikta qëndron kryesisht në statusin WikiLeaks 'si një "ndërmjetës të mbrojtjes", si Assange e vë atë. Me fjalë të tjera, ata nuk kanë rrjedhje direkt informacion për shtypin, por marrjes së dokumenteve nga whistleblowers të jashtëm dhe, nga ana tjetër, rrjedhjet të dokumenteve në emër të tyre.Qeveritë e shumta që kanë qenë duke u përpjekur për të kriminalizuar Assange mbi bazën e vjedhje. Si rezultat, ai u përfaqësua më vonë nga studiuesi kompjuter Appelbaum sigurisë Jakobit në korrik të vitit 2010. Tani, qeveria amerikane ka shkuar aq larg sa shkon pas Google dhe zërit për dëshmi të mëtejshëm të ndjekur penalisht.Në mënyrë të pashmangshme, kjo na sjell përsëri në pyetjen më të madhe të teknologjisë-centrike moshën tonë sot: ligjshmërinë e kompanive magazinimin e të dhënave të përdoruesit. Sipas të komunikimeve elektronike Privacy Aktit, gjykata urdhëron mund të zgjasë për të mbledhur informacion në internet dhe celular një individi, pa ofruar ndonjë njoftim. Ligjvënësit e kundërshtojnë të mbajë qëndrimin se kjo shkel katërt të drejtën tonë shprehurit garanton mbrojtjen prej kërkimeve të paarsyeshme dhe sekuestrime.Deri tani, kjo çështje mbetet e pazgjidhur siç është vendosur mbi bazën rast-për-rast. Për këtë qëllim, rasti i tanishëm Appelbaum së hedh dritë në mosmarrëveshje të vazhdueshme mbi qasjen qeveritare ndaj informacionit civile dixhitale. WikiLeaks vepron mbi bazën që përdoruesit kanë mundësinë të paraqesë informacione anonime, por nëse politikat e si kjo të bëhet zbatuar në mënyrë rigoroze, kjo mund të jetë fundi i këtyre organizatave të pavarura. Çfarë WikiLeaks synon për të bërë dhe se si ata e bëjnë mund të dënuar nga shumë njerëz, por, sa i përket historisë është i shqetësuar, ka ka qenë kurrë një medium të përkushtuar vetëm për të ekspozuar të vërtetën reale për ne? Më e rëndësishmja, është kjo ajo që Amerika ka nevojë?

0 comments:

Post a Comment